2 Mayıs 2017 Salı

BOSNA-HERSEK’DE GEZİLİP GÖRÜLECEK YERLER

Balkanlar denilince akla ilk gelenler Üsküp, Mostar, Saraybosna’dır. Balkanlar elbette sadece bu kadar yerden ibaret değil. Ecdadımızın ayak bastığı diğer güzel diyarlardan da bahsedilmeli. Gezip-gördüğüm bizden hatıralar taşıyan topraklardan bu blog aracılığıyla bahsetmek isteyince, şimdilik Makedonya ve Bosna demekle yetineceğim.
Bu ve bundan sonraki birkaç blogumun konusu son ziyaretimi oluşturan Bosna’dan olacak. Geçtiğimiz yıl ziyaret ettiğim Makedonya’ya da daha sonra yer vermek istiyorum. Belki de araya Üsküp hatıralarını da alabilirim.


Bosna-Hersek…
Aklımıza, günümüzün hatıralarına ve yüreğimize 1992-1995 arasında yaşanan soykırımlarla nakşolmuş Bosna…
Adım adım gezilen her karışık toprağında acının hissedildiği, Müslümanların birlikte olamamasının keşkeleri ile günümüze mesajlar taşıyan Bosna…
Başkent Sarejevo yani Saraybosna’da, Mostar’da ve diğer yerlerde yıllardır ev sahibini bekleyen, hatıralarını canlı tutan Bosna…
Evet… Bütün duygularımı, hislerimi, konu edeceğim gezilecek yerlerin hepsini bu blogda değerlendirmeyeceğim. Bu blogda genel olarak gezilip görülmesi gereken yerlere kısaca değineceğim.
Önce Bosna-Hersek’e nasıl ulaşılır ile başlayalım. Havayolu ile ulaşmak isterseniz Türkiye’den Türk Hava Yolları ve Pegasus sizleri bekliyor. Ancak bağlantılı uçuşlarla ile diğer havayolu şirketlerini de deneyebilirsiniz. Otobüs veya araba ile ulaşımı sağlamanız da mümkün.
TİKA Tarafından Gönderilmiş Bir Otobüs
Şehir içinde toplu taşıma aracı olarak kullanacağınız tramvay ya da otobüslerde bizden izler var. Konya’dan gönderilmiş tramvaylar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TİKA tarafından gönderilmiş otobüsler hala hizmet vermeye devam ediyor.
Bosna’ya gidenlerin bir kısmı Balkan turları adı altında, bir kısmı sadece Bosna turu ile bir kısmı da kongre veya benzeri bilimsel etkinlikler kapsamında ziyaretlerde bulunuyor. Kişisel olarak tercih edip gelenlerin yanında hatırı sayılır miktarda Türk öğrenci de bu topraklarda uzun süreli eğitim için kalıyorlar.
Bosna’nın ziyaretçileri sadece elbette Türkler değil. Malezya, Endonezya ve diğer Müslüman ülkelerdensen gelenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Ancak bu topraklara ilk ilgi duyup yalnız bırakmayanlar asıl sahipleri olan biz Türkler…
Peki, Bosna-Hersek’i tanımaya hangi şehirden başlayalım? Ben önce Saray Bosna’dan başladım. O zaman Saray Bosna’da gezilecek yerler nereler?
Öncelikle şehri genel anlamda tanımanızı ve Türkçe bilen bir rehber eşliğinde gezmenizi öneririm. Şehri önce tanımalısınız ki 1992 yılında başlayan Sırp ve daha sonra Hırvatların da katılımıyla meydana gelen soykırımı anlamalısınız…
Başçarşı
Saray Bosna’da nerelere mi gitmeliyiz?
1. İnat Evi
2. Latin Köprüsü
3. Başçarşı
4. Başçarşı Sebili
5. Saat Kulesi
6. Gazi Hüsrev Bey Cami
7. Başçarşı Camii
8. Gazi Hüsrev Bey Medresesi
9. Ferhadija Camii
10. Moriça Han
11. Bezistan
12. Ferhadiye Caddesi
13. Umut Tüneli
14. Hünkar Cami
15. Saraybosna Katedrali
16. Sonsuz Ateş
17. Svrzo Evi
18. Bosna Hersek Ulusal Kütüphanesi
19. Şehitlik
20. Vrelo Bosne

Saray Bosna’da gezip görüp notlar alacağınız, derin duygular içinde atılan mermilerin izlerini inceleyeceğiniz gezi de birçok yer yürüyüş mesafesinde bulunuyor. Acele etmeden, hakkını vererek keyif aldığınız bir gezi olmasını dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder