15 Kasım 2014 Cumartesi

JOSIP (BAN) JELAČIĆ MEYDANI


Ban Jelacic Meydanı modern Zagreb’in merkezi durumundadır. Bu meydan başpiskoposun yönetimindeki bölge anlamına gelen Kaptol yerleşim yerlerinin bulunduğu tepeciklerin hemen altında bulunmaktadır. Burası 1641’den beri şehrin ticaret merkezi olarak hizmet vermektedir. Meydanın etrafındaki binalar 19. Yüzyıla dayanmaktadır ve farklı mimarilere sahiptir. Bu meydan ünlü Dolac Pazarı’nın çok yakınındadır. Meydan şimdiki ismine 1848 yılında Ban Josip Jelacic onuruna yeniden isim verilerek kazanmıştır. Burası II.Dünya Savaşı’ndan sonra Cumhuriyet Meydanı adını almış, ancak 1990 yılında yeninden şu anki isme geri dönülmüştür.
   Josip Jelacic Meydanı bazı kutlamalara, gösterilere, etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Zagreb’e gelenler mutlaka bu meydanın bir gündüz bir de akşam haline şahitlik etmelidirler. Akşamın erken saatlerinde gençler, orta yaşlı kendi çapında bazı müzisyenler küçük konserler vermektedirler. Tabiki önlerine serdikleri bez veya kutu içerisine emeklerinin karşılığını bahşiş usulü talep ederek.
   Bu meydan Zagrebliler için en gözde buluşma yeri olup, yaya bölgesinin bir bölümü burada yer almaktadır. Arabaların buraya girmesi yasaktır. ZET tramvaylarının da pek çok hattının geçiş noktası durumundadır. Heykelin elindeki kılıç Macaristan’ı gösteriyor. Bunun amacı Jelačić’in 1848 yılında Macar Devrimi sırasında Macaristan’la yaptığı savaşı hatırlatmak. 

DOLAC PAZARI

   Jelacic Meydanı’nın hemen üst kısmında yer alan Dolac Pazarı mutlaka uğramanız gereken yerlerden birisi. Sabah saatlerinde açılıyor, akşam saatlerine doğru toplanıyor. Yani bir halk pazarı. Pazarcı teyzeler, amcalar, bacılar, abiler sessiz sessiz müşterilerini bekliyorlar. Biz de olduğu gibi balık kokusu insanı dışlamıyor. El ürünü hediyelik eşyalardan istediğiniz meyve ve sebze türüne kadar onlarca çeşit ürünü bulmanız mümkün. Belki de istediğiniz Zagreb hatırasını buradan temin edebilirsiniz. 

ZAGREB KATEDRALİ
Zagreb Katedrali
   
Avrupa’nın önemli şehirlerinde olduğu gibi Zagreb’de de birkaç tane kilise ve katedral bulunuyor.
 
Gezi planları içinde mutlaka buralara ait bilgiler yer alıyor ve turistler tarafından ziyaret ediliyor.
 
    Zagreb Katedrali Güneydoğu Alplerinin en etkileyici gotik tipli anıtsal yapılarından birisidir.
 
1217 yılında tamamlanan Katedral Kral Andrew II tarafından kutsanmış.
 
Söylenenlere göre 1242 yılında Tatarlar ülkeyi işgal ettikleri zaman bu katedrali yıkmışlar. Bundan 10 yıl sonrada yeniden Fransa örnekleriyle yeniden yapılmış.
 
 
 

 
Meryem Ana Anıtı
 
 Binaya 105 metre uzunluğunda iki kule eklenmiştir. Şehri kuşbakışı merak edenler çıkıp enfes resimler çekiyorlar.
 
 Katedralin olduğu yerde surlar var ve tarihi seviyorsanız mutlaka görün. Katedralin önünde altın renkli dört sütün bulunuyor.
 
 Bunlara Melek ve Kutsal Meryem Aa sütunları deniliyor. Zagreb’den bir hediye almak isterseniz hemen her şeyin üzerinde bu katedralin resmi bulunuyor. İnanç turizmi bu olsa gerek…


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder