8 Ekim 2014 Çarşamba

ZAGREB'DE GEZİLECEK/GÖRÜLECEK YERLER

Zagreb keşfine çıkmadan önce bazı bilgilere vakıf olarak yola koyulmak, elbette seyahati anlamlaştıracaktır. Buyurun keşfin ön hazırlığına:
Öncelikle Zagreb’e nasıl ulaşılabileceği hakkında kısa bir bilgi verelim. Türk Hava Yolları zengin ikramlarıyla İstanbul’dan 1 saat 45 dakika sonra Zagreb’e ulaşıyor. Başka hava yolu şirketleri ile de ulaşmak mümkün. Fakat Türkiye’den gitmek isteyenler için hem en ekonomik hem de en kısa süre THY’ye ait.
 
     Zagreb Uluslararası Havaalanı (Pleso Airport), şehrin 17 kilometre dışında yer alıyor. Havaalanı (Zracna luka) ile otobüs terminali (Autobusni kolodvor) arasında saat 08.00–20.00 arasında Airport (Türkiye’deki ismi Havaş) Otobüsleri çalışıyor. Her yarım saatte hareket eden bu havaalanı servislerini kullanmak isterseniz, Hırvatistan’ın para birimi olan Kuna ile 30 Kuna ödeme yapıyorsunuz. Eğer saat 20.00’den sonra Croatian Airlines uçakları ile gelirseniz ayrıca servisler düzenleniyor. Eğer taksi ile ulaşmak isterseniz de 200-250 Kuna ödemeniz gerekiyor.
    Bu arada 1 Euro=7,5 Kuna yapıyor.
    Havaalanı küçük, Antalya, İstanbul, Ankara, İzmir ile kıyaslanamaz bile. Henüz Havaalanından ayrılmadan EUR bozdurmak isterseniz çıkışa varmadan hemen önce döviz ofisi var.
    Şehir merkezine ilerlerken Hipodrum’un olduğu yerden ve Sava nehrinin üzerinden geçiyorsunuz. Sava, hani şu Belgrad’dan geçen ve Tuna ile birleşen nehir. İllaki de Tuna demek için bir küçük sapış yaptım:)
   Şehir merkezine ulaştığınızda ister Main Bus Station (Otobüs Garajı)’da isterse de uygun bir kavşakta inin ve yerleşecek olduğunuz otel, hostel, apartman gibi bir yere geçiniz. Yıldızı bol otellerin bazıları beklediğiniz kalitede çıkmayabilir, buna dikkat edin. Ancak istediğiniz kalitede de otel bulmak mümkün. Bu arada apartman diye söylenen konaklama yerlerini de önceden incelemiş olmanız farklı ve kaliteli seçenek sunma bakımından sizlere büyük avantaj sağlayacaktır.
   Zagreb’de şehir içinde ulaşım kolay. Hem tramvay hem de otobüs ile isteğiniz yerlere ulaşabilirsiniz. Ulaşım seçeneği bakımından otobüs daha yaygın durumda. Özellikle şehrin uzak kısımlarına ulaşımda otobüsü seçmek durumunda kalıyorsunuz.
   Konaklama yerinize yerleştikten sonra aşağıdaki bilgilerin ışığında bir planlama yapmanız tavsiye edilir. Hem gezinizin anlamı hem de boşuna yorulmama açısından önemli bilgiler.
   Hırvatistan’ın Başkenti Zagreb, Belgrad’dan da geçen Sava nehri üzerinde bulunur ve ülkenin kuzeyinde yer alır. Bir kültür ve bilim merkezi olarak da kabul edilen Zagreb, en kalabalık şehir durumundadır. Adriatik Denizi ile Avrupa’yı birleştiren yollar üzerindedir.
Zagreb esasen iki bölümden oluşmaktadır.
  • Gornji Grad (Upper Town)
  • Donji Grad (Down Town)
   Bu bölgelerden önce Gornji Grad’ı gezmenizi tavsiye ederim. Birçok yer yürüme mesafesinde ve yürümenizi öneririm. Hem tarihi dokuyu hem de kültürel durumu görmeniz bakımından önemli. Bir de yürümeye başlamadan önce aşağıdaki resimde olduğu gibi tarihi ve turistik, görülmesi istenilen yerlere yönlendirme levhaları yardımcı olmaktadır. Bu levhalarda yer alan bilgiler, sırasına göre yerleştirilmiş.
 
Birinci derecede tavsiye edilen görülmesi gereken yerlerin listesi aşağıdadır.
  • Zagreb Katedrali
  • St. Katarina Klisesi
  • St. Mark Klisesi
  • At Nalı Meydanı
  • Maksimir Parkı
  • Medvednica Doğa Parkı
  • Preradovic Meydanı
  • Cvjetni (Çiçek) Meydanı
  • Tkalciceva Sokağı
  • Uspijaca (Füniküler)
  • Lotrstack Kulesi
  • Kamenita Vrata Kapısı
Zagreb sokaklarında dolaşırken çok rahat olacağınız kesin. Çünkü halkın geneli trafik kurallarına uyuyor. Nadiren de olsa uymayan çıkabilir. Trafik ışığı olmayan cadde ve sokaklarda sürücüler yayların geçmesine izin verir. Keşke Türkiye’de de böyle olsa. Bu arada bol miktarda bisiklet kullanımı var. Kaldırımlara bisikletler için ayrıca bir bölge ayrılmış. Dolayısıyla bisiklet sürücülerini aksatmamaya özen gösteriniz.
Zagreb ile ilgili birkaç yazı daha eklemek istiyorum. Bu yazıya son vermeden, Zagreb Katedrali’ne çıkmadan önceki meydana yerleştirilmiş bir şehir planını paylaşmak istiyorum. Şimdiden sizlere iyi tatiller diliyorum….
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder