20 Eylül 2014 Cumartesi

ÇALTILAR KÖYÜ CAMİİ NEDEN YAŞATILAMIYOR?


Çaltılar Köyü Camii
Çaltılar da neresi denildiğini duyar gibi oluyorum. Sahi nerede, nasıl bir yer bilen var mı?
Çaltılar Muğla’ya bağlı bir köy. Antalya’dan yola çıkıp yayladan Fethiye’ye ulaşmak isteyenlerin mutlaka görecekleri bir yer. Söğüt, Kayabaşı, Küçüklü Köyü derken sırasıyla Bekçilerden hemen sonra gelen güzel, sakin ve şirin bir yerleşim yeri. Köy yaşamının hâkim olduğu bu yöreyi, küçük bir mola vererek ziyaret edebilirsiniz.
Bu yaz yolumun düştüğü, kısa bir inceleme fırsatı buldum. Gözüme takılanlardan en önemlisini sizlerle paylaşmak istiyorum. Resmini ve minaresini görmüş olduğunuz bu cami tarihin bir dönemine şahitlik etmiş. Adı Çaltılar Köyü Camii. 1958 yılında yapılmış, o dönemler köylülerin ibadetine ev sahipliği yapmış, ancak şuanda hasarlı hali ile cemaatine uzaktan bakmak durumunda. Kullanılan malzemesi ve yapısıyla dönemin köy yaşamının mütevaziliğini üzerinde hala barındırıyor.
İnsan sormadan edemiyor? Neden bu cami bu halde de ibadete açık değil? Neden tamiratı yapılamıyor? Çatısından neden yağmur suları, güneş ışıkları doğrudan nüfuz ediyor? Neden yaylalamaya çıkanlara ev sahipliği yapamıyor? Neden çocuklar yazın imamın önünde diz çökemiyor?
Caminin minaresi de 1966 yılında ancak tamamlanarak ezan sesini duyurmaya başlamış. Resimde gördüğünüz minare görüntüsüne, o dönemin şartlarında yapılmış olmasını ve hâlâ ayakta kalmayı başarmasını düşünerek kötü diyebilir misiniz?
Çaltılar Köyü sakinleri, Sayın Muhtar, Fethiye Belediyesi neden bu işe bir el atmıyorsunuz? Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı uzakta bir yer var, o yer bize uzak, yapacağımız bir şey yok demiyordur inşallah…
Bu caminin bulunduğu bölge aslında ören yeri özelliğini de taşıyor. Eskiden güreş organizasyonlarının yapıldığı, şimdilerde piknikçilerin mekânı olan büyük bir yeşil alan bulunuyor. Bu bölgenin temiz olduğu da söylenemez. Buradan Muhtarımıza bir çağrıda daha bulunalım.
 
Sayın Muhtar, yukarıdaki resme ve yazıya bakarak güzelim kaynak suyunun halini görmek ister misiniz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder