5 Mayıs 2013 Pazar

MANTAR YEMEYEN KALMASIN…


8 Mayıs günü “Mantar temalı yemek yarışması”nda hangi yemekler yapılacak ve tadına bakacağız, şimdiden bilemiyorum. Mantardan çok farklı yemek çeşitleri elde edilebildiğini biliyoruz. Ben de kendimce benim yaptığımı size örnek sunmak istiyorum.

Bu sote etsiz olanından. Yani bulduğunuz 3-5 lira ile pazardan aldığınız mantarla, tencereyi kaynatmak istediğiniz türden. Başlayalım mı?

Öncelikle mantarı yıkıyoruz ve suyunu sırkıtıyoruz (üzerinde su damlaları kalmasın diye). Dış zarını soymaya gerek yok, illaki de soymak isterseniz de keyif sizin. Sonra doğruyoruz. Ne çok büyük, ne de çok küçük olsun, siz anladınız nasıl olacağını. Sap dediğimiz kısmı sakın çöpe atmayın, onu bulamayanlar da var…
Daha sonra üzerine bir yemek kaşığından az limon suyu döküp karıştırıyoruz. Sebebi de pişerken rengi koyulaşmasın, beyaz kalsın diye. Bunları bir tencere içine koyup başlıyoruz pişirmeye.
Pişirme derken hemen pişmeyecek tabi. %95 su olduğundan öncelikle suyunu bırakacak. Mantarın bıraktığı bu suları dökebilirsiniz de dökmeyebilirsiniz de. Dökmezseniz mantarlar yine bunu çekeceklerdir.

Mantarlar ısınırken siz de soğan doğramaya girişebilirsiniz. İkiye ayrılmış soğan başını yarım daire olacak şekilde doğruyoruz. Bittikten sonra eğer içerisine biber koymak isterseniz onu da doğrayınız. Ne biberi mi? Sivri biber, çarli, kapya ve benzerleri… Bunlar çok pahalı olduğu zaman koymayabilirsiniz de. Ama durumunuz iyiyse bence alın pazardan, gariban üretici de kazansın…

Mantarlar suyunu çektikten sonra kararınızca yağ ilave edin, ister fındık, ister zeytinyağı olsun, isterseniz de tereyağı... GDO’lu olmayan bir sıvı yağ seçmeniz sizin faydanıza…

Sonra üzerine de soğan ve diğer karışımları koyunuz. Doğranmış domates, salça, biber sizin tercihleriniz olsun. Ben hiç bir şey koymuyorum… Tuz ve birkaç sevdiğiniz baharatı ilave ediniz… Ara ara çok olmayacak şekilde karıştırınız. Pişmiş mi kontrol ediniz. Piştiğine kanaat getirdinizse ve ağzınız yanmazsa afiyet olsun. Biraz beklemeniz sağlığınız için olumlu.

İçerisinde herhangi bir zenginlik belirtisi olmayan gariban mantar yemeği için afiyet olsun….

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder